Zogenoemde flitshandelaren op de beurs maken het voor professionele partijen steeds lastiger om zicht te houden op de kosten van beurstransacties.
Dat blijkt uit een rapport van de Royal Bank of Canada over de gevolgen van de opmars van flitshandelaren, waarover The New York Times bericht.
Flitshandelaren maken gebruik van minieme koersverschillen tussen aandelen, obligaties, grondstoffen en andere effecten met behulp van supersnelle computers. Daarbij gaat het om orders die in duizendsten van een seconde kunnen worden uitgevoerd.
Flitshandelaren concurreren met elkaar over de snelste toegang tot handelsfora. Bij dit spel zijn zowel publieke beurzen betrokken als zogenoemde dark pools. Bij het laatste gaat het om gesloten handelsfora waar grote blokken aandelen en andere waardepapieren buiten de beurs om verhandeld kunnen worden.
Efficiënte handel?
Flitshandelaren claimen zelf dat zij de beurshandel efficiënter en goedkoper maken voor andere beleggers. Maar er is ook veel kritiek.
Zo schreef onderzoeksjournalist Michael Lewis het veel besproken boek Flash Boys, waarin wordt gesuggereerd dat de opkomst van flitshandelaren gepaard gaat met nieuwe vormen van marktmanipulatie.
Het nieuwe rapport van de Royal Bank of Canada legt de nadruk vooral op de toegenomen complexiteit van de beurshandel.
In de Verenigde Staten zijn er inmiddels twaalf publieke beurzen en tientallen dark pools actief waar flitshandelaren orders kunnen inleggen. Al die beurzen concurreren met elkaar bij het aantrekken van handelaren voor het doen van transacties.
Dit heeft ertoe geleid dat er bij het kopen of verkopen van een aandeel op enig moment meer dan honderd aan- en verkoopmogelijkheden kunnen zijn met allemaal een eigen prijsstructuur.
Extreem complex
Een voorbeeld uit het rapport dat de New York Times aanhaalt, betreft de beurzen BATS-Y en Nasdaq BX.
Voor een bepaalde aandelentransactie beloofde BATS-Y in maart 2014 vijftien duizendste cent als kosten te rekenen. Dat was één duizendste cent scherper dan concurrent Nasdaq BX. Binnen een kwartier reageerde NASDAQ BX met een vergelijkbaar aanbod. De volgende morgen dook BATS-Y daar weer onder met een kostenmarge van zestien duizendste van een cent.
Dit continu veranderende spel maakt het ook voor professionele partijen zoals managers van beleggingsfondsen steeds lastiger om uit te vinden of ze de 'beste prijs' krijgen bij handelstransacties.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl